در نشست عمومی شورای اسلامی شهر کرمان مطرح شد:

ضرورت تسریع در مرمت ساختمان «خانه شهر»

یکصد و دهمین نشست عمومی شورای اسلامی شهر کرمان، با حضور رییس،اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار کرمان برگزار شد.

در این نشست، سیدمحمد موسوی، دبیر شورای اسلامی شهر کرمان،نامه شهرداری کرمان درخصوص برآورد هزینۀ مرمت ساختمان «خانه شهر» را مطرح کرد و گفت: با توجه به اینکه در بودجۀ امسال شهرداری برای مرمت خانه شهر، هزینه‌ای دیده نشده، پیشنهاد شده شهرداری در اصلاح بودجه، فعلاً، پنج میلیارد تومان برای مرمت خانه شهر به صحن شورا بیاورد تا در صورت موافقت شورای شهر، تغییر و پیشنهاد جدید شهرداری در اصلاح بودجه در این خصوص به رأی گذاشته شود.

رییس شورای اسلامی شهر کرمان در این خصوص،گفت: کارهایی که در کمیسیون‌ها مطرح می‌شود و مستلزم تخصیص بودجه است و اعتباراتی نیاز دارند، لازم است در برنامه سالیانه بیایند. این در حالی است که گاهی در اواسط سال، طرحی مطرح می‌شود که جابه‌جایی بودجه برای آن، برنامه‌های شهرداری را به‌هم می‌ریزد.

علیرضا نادری افزود:در این راستا پیشنهاد می‌کنم کارهایی از این‌دست انجام نشود و هر چیزی را که باید برای آن بودجه و اعتبار در نظر گرفته شود، در بودجه سالانه در نظر بگیریم.

وی تصریح کرد: خانه شهر نیز از این قانون مستثنی نیست و هر زمان که قرار است کار مرمت آن انجام شود، در بودجه آن سال قرار بگیرد و اگر تصویب شد، یا هر میزانی که تصویب شد، اجرا شود.

رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورا نیز در این خصوص گفت:در حال حاضر مسأله این است که مناقصه مرمت برگزار و تشریفات آن انجام شود و هدف این است که اخذ موافقت شورا، برای انجام کار مرمت خانه شهر، راهی برای شهرداری باشد که پیشنهادات خود را بیاورد و کار زودتر انجام شود.

منصور ایرانمنش افزود: خانه شهر، ثبت تاریخی شده و نیاز است هرچه زودتر مرمت شود؛ ضمن اینکه شهرداری منطقه سه، مشکل فضا و جای پارک دارد و پیشنهاد این است که هرچه سریع‌تر خانه شهر را مرمت کنیم تا شهرداری منطقه سه، به جای فعلی شورا بیاید و ما هم به مکان قبلی خود در خانه شهر منتقل شویم و مشکلات مردم و کارکنان این منطقه رفع شود.

رییس کمیسیون حقوقی و نظارت شورا نیز در این خصوص گفت: در حال‌ حاضر، مسأله اخذ موافقت شورا برای انجام کار مرمت خانه شهر است تا زودتر انجام شود؛ چراکه امسال بودجه‌ای برای آن دیده نشده و از آنجاکه نمی‌خواهیم زمان از دست برود، موافقت شورا با این امر را به رأی می‌گذاریم تا شهرداری هرچه سریع‌تر، پیشنهادهای خود را در این زمینه ارائه کند.

رییس شورای اسلامی شهر کرمان ادامه داد: شورای شهر کرمان فعلاً جایی مشخص دارد و مرمت خانه شهر هم بیش از ساخت‌وساز آن هزینه دارد؛ بنابراین، نباید کارهای اولویت‌دار و عمرانی را در سال‌جاری مانند ساخت ساختمان آتش‌نشانی که خیلی ضروری‌تر است، با این کار جابه‌جا کنیم.

در ادامه، این پیشنهاد به رأی گذاشته شد و مقرر شد با توجه به فوریت موضوع مرمت خانه شهر، ردیف اصلاحی در بودجه، حداکثر به ‌مبلغ پنج میلیارد تومان، طی یک هفته آینده به شورا پیشنهاد و فرایند قانونی برگزاری مناقصه آغاز شود.

این مصوبه با هفت رأی موافق، دو رأی ممتنع و یک رأی مخالف از مجموع 10 عضو حاضر، به تصویب رسید.

موسوی، دبیر شورای اسلامی شهر کرمان، به نامه رسیده از شهرداری کرمان درخصوص درخواست هیأت امنای مسجد «قائم(عج)» شهر کرمان نیز اشاره کرد و گفت: در این نامه آمده است: «در خصوص میزان بستانکاری هیأت «شهدای بیت‌الله‌الحرام»(مسجد قائم عجل‌الله‌فرجه) و با عنایت به اینکه هیأت مذکور، درخواست تملک املاک مسکونی و تجاری محدودۀ مسجد (برِ بلوار پیروزی) را در آن زمان داشته‌اند، هیأت امنای مسجد براساس نامه سرپرست محترم معاونت برنامه‌ریزی استانداری، به ازای مبلغ دو میلیارد ریال واریزی به شهرداری کرمان در سال 87 و نامه معاون محترم وقت امور عمرانی استانداری به ازای مبلغ یک میلیارد و 500 میلیون ریال واریزی به شهرداری در سال 90، می‌توانستند به میزان 10074/96 مترمربع زمین (میانگین متراژ املاک تجاری و مسکونی) در سال‌های مذکور در محدودۀ مسجد مسجد «قائم(عج)» را خریداری و تملک کنند که براساس قیمت روز کارشناسی و میانگین ارزش ریالی، چهار فقره ملک مجاور مسجد یادشده به مبلغ 181 میلیارد و 581 میلیون و 62 هزار و 500 ریال محاسبه و برآورد شده است، لذا ضمن ارسال تصاویر برگ‌های ارزیابی املاک اطراف مسجد در همان سال‌ها و سال‌جاری و جدول محاسباتی، خواهشمند است موافقت و اجازه فرمایید پس از تنظیم توافق‌نامه، به ازای بستانکاری هیأت شهدای بیت‌الله الحرام(مسجد قائم)، زمین، به قیمت کارشناسی روز تا سقف مبلغ 181 میلیارد و 581 میلیون و 62 هزار و 500 ریال واگذار شود.»

در ادامه، بعد از طرح این نامه و مصوبه کمیسیون و بحث و بررسی و شنیدن نظرات موافقان و مخالفان، مصوب شد در این خصوص براساس نامه پیشنهادی شهرداری کرمان به شماره 154888 مورخ هفتم آذرماه 97 و نرخ کارشناسی روز و با توجه به تأیید هیأت تطبیق مصوبات فرمانداری کرمان، برای اجرای مصوبه مذکور، اقدام کند و همچنین مقرر شد شهرداری کرمان، اسناد و مدارک خود را برای مالکیت، درخصوص ملک مورد ادعا، جهت بررسی و تصمیم‌گیری، به شورای اسلامی شهر ارایه کند.

در ادامه، نایب رییس شورای شهر اسلامی شهر کرمان، به مسأله حفاظت از کوه‌های «شیوشگان» به‌دلایل مخلتف، مانند حفظ گونه‌های گیاهی و جانوری اشاره کرد و گفت: سال گذشته، یک طرح به کمیسیون گردشگری آمد و مصوب شد شهرداری با مشارکت معاونت فرهنگی و مجموعه‌ای از فعالان محیط ‌زیست، مسیرهای کوهنوردی و پیاده‌روی مردم را در محدودۀ یادشده، فنس‌کشی کند.

محمدرضا کمساری، با بیان اینکه با فنس‌کشی در مسیرهای پیشنهاد داده‌شده، از افزوده‌شدن راه‌های متعدد پیاده‌روی توسط مردم جلوگیری می‌شود، ادامه داد: این کار از آسیب‌رساندن به گونه‌های گیاهی و جانوری در این ناحیه، جلوگیری می‌کند و موجب فرهنگ‌سازی می‌شود.

وی افزود: مقرر شده بود شهرداری این کار را با مدیریت فعالان محیط ‌زیست و مؤسسه‌های فعال در این حوزه، انجام دهد، اما در عمل این کار انجام نشد و برعهده شهرداری منطقه گذاشته شد.

نایب رییس شورای اسلامی شهر کرمان، بر اجرای فنس‌کشی تأکید کرد و افزود: در این خصوص، مسأله جابه‌جایی ردیف بودجه مطرح نیست؛ چراکه اعتبار این کار مشخص است و تأکید بر آن، تنها به‌دلیل اجرای هرچه سریع‌تر آن است.

شهردار کرمان نیز در این خصوص گفت: اگر این مسأله در ردیف بودجه «پردیسان قائم» دیده شده باشد، برای اجرای آن مشکلی نیست.

رییس کمیسیون هوشمندسازی، شفافیت و بهره‌وری شورا نیز در این نشست، بر انجام بعضی اقدامات برای حفظ جنگل دست‌کاشت «پردیسان قائم» تأکید کرد و گفت: متأسفانه برخی مسئولان برای حفظ محیط‌زیست و فضای سبز، دغدغه ندارند. در کارگروه ترافیک، توجه زیادی به این مسأله نمی‌شود و نگاه ماشین‌محور بر نگاه انسان‌محور، هنوز ارجعیت دارد.

سیدمحمدصادق تقوی، با اشاره به اقدامات نهادهای مختلف در محدودۀ جنگل قائم که باعث سلب فضاهای عمومی که حق مردم است، می‌شود،تصریح کرد: به‌ همین دلیل خواهشمندم از ساخت‌و‌سازهای بدون طرح جامع و از اقداماتی که باعث می‌شود فضای عمومی و مردمی محدود شود، جلوگیری شود.

وی، در ادامه گفت: در موضوع سرمایه‌گذاری، بارها درخواست داشتم تا از سرمایه‌گذاران قدیم و جدید کرمان برای حضور در صحن علنی شورا دعوت شود تا بی‌‌هرگونه واسطه‌ای، حرف‌های ایشان را دربارۀ ملزومات سرمایه‌گذاری در شهر بشنویم.

رییس کمیسیون هوشمندسازی، شفافیت و بهره‌وری شورا اظهار داشت: شهرداری کرمان، ساختمان قدیمی مدرسه شهرداری را که متعلق به خودش بوده، مرمت کرده تا به‌زودی شهرداری بافت تاریخی در این مکان ارزشمند تاریخی مستقر شود، که بسیار ارزشمند است و امیدوارم برای همۀ دستگاه‌ها الگو شود.

تقوی افزود: امیدوارم این الگوی خوب، در صورت امکان توسط استانداری کرمان به تمام دستگاه‌های اجرایی تکلیف شود تا مسیر توسعه و افزایش فضاهای مورد نیاز خود را به‌جای ساخت‌وساز، به سمت احیای این بناهای سنتی و قدیمی ارزشمند تاریخی ببرند  و این الگوی کاری شهرداری کرمان مورد استفادۀ سایر دستگاه‌ها قرار گیرد.

رئیس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای اسلامی شهر کرمان نیز در این نشست ،بر تعیین‌تکلیف هر چه زودتر پروژه تله‌کابین تاکید کرد.    

محمد امینی زاده با اشاره به پروژه تله‌کابین و با اشاره به اینکه قرارداد‌های پیشین سرمایه‌گذاری شهرداری در این کمیسیون در حال بررسی و تعیین‌تکلیف است، گفت: قرارداد تله‌کابین از جمله مواردی است که در کمیسیون بررسی شد. 
وی افزود:آخرین زمان این قرارداد پایان سال ۱۴۰۰ بود که در این شورا تا پایان ۱۴۰۱ به سرمایه‌گذار فرصت داده شد تا برای مردم قابل استفاده شود.
امینی زاده ادامه داد:اما متاسفانه ابتدای امسال تله‌کابین افتتاح نشد و قبل از تعطیلات شورا در دوم شهریورماه، نمایندۀ مجموعۀ ملل به شورای شهر دعوت شد و تعهدی داد که متاسفانه مکتوب نشد، گفتند تجهیزاتی که نیاز داشتند به خاطر تحریم تامین نشده است.  
وی افزود: اکنون که توانستند آن را تامین کنند، حدود دو هفته آزمایشات آن انجام می‌شود و در نهایت ابتدای ربیع‌الاول قابل استفاده برای عموم خواهد بود.
امینی زاده گفت: همچنین قرار شد نمایندۀ سرمایه‌گذار به‌صورت هفتگی در کمیسیون گزارش بدهد، اما در دو جلسۀ گذشته شرکت نکرده است.
وی در ادامه گفت: با وجود شش ماه تاخیر از افتتاح پروژه، در تماس تلفنی مطرح کردند که ابزار و قطعات جدیدی باید تامین شود و جابه‌جایی درختان اتفاق بیفتد، که این مسائل، اما در آن جلسه مطرح نشد.
وی تاکید کرد که تله‌کابین باید هرچه زودتر تعیین‌تکلیف شود.

امینی زاده در پایان گفت: باید همزمان پیگیری حقوقی نیز در دستور کار قرار گرفته و به دوستان شهرداری تکلیف شده که برای این قرارداد و چند قرارداد دیگر راهکار‌های پیگیری حقوقی را پیش ببرند تا همچنان اگر این وضعیت ادامه پیدا کرد و با تعامل موضوع حل نشد، پیگیری‌های حقوقی انجام شود. 

گفتنی است؛ در این نشست، نامه‌های رسیده ازسوی مردم به شورا، مطرح و در مورد آن‌ها تصمیم‌گیری شد.

همچنین با درخواست‌هایی مانند مساعدت در پرداخت عوارض مجتمع آموزشی نیکوکاری «رعد کرمان» از محل کمک به مؤسسات حقیقی و حقوقی، درخواست هیأت « لواءالزینب سلام‌الله‌علیها » برای واگذاری دو قطعه‌زمین ازسوی شهرداری برای ساخت «خانه عالم» در محله‌های حاشیه شهر، با هماهنگی و کمک ستاد اجرایی فرمان امام(ره) و اداره‌کل تبلیغات اسلامی برای ساخت آن، درخواست واگذاری زمین با قیمت کارشناسی به مؤسسه «نور» قرارگاه سازندگی «خاتم‌الانبیا» در ازای طلب از شهرداری کرمان و درخواست پرداخت حق‌الجلسه کارکرد اعضای کمیسیون ماده 38 در سال 1401 از محل دیون، پس از بحث و بررسی موافقت شد.