ضرورت تعامل بیش‌تر دستگاه‌های مربوط در حل معضل اعتیاد


نشست عمومی شورای اسلامی شهر کرمان، شب گذشته با حضور رییس و سایر اعضای شورا، شهردار کرمان، معاونان فنی عمرانی و خدمات شهری شهردار و دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان برگزار شد.

در این نشست، حسین چناریان دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان با بیان این‌که تاکنون، 3700 شهید در عرصه‌ی مبارزه با مواد مخدر جان خود را تقدیم کرده‌اند، گفت: مواد مخدر، نخستین آسیب اجتماعی کشور محسوب می‌شود.
وی به تحقیقات انجام گرفته در رابطه با وضعیت نگرش مردم کشور نسبت به مواد مخدر اشاره کرد و گفت: در این تحقیق که توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران انجام گرفته، میانگین نگرش مردم ایران و هم‌چنین شهروندان هر استان به تفکیک بیان شده است.
چناریان افزود: در شیوع‌شناسی که توسط این مرکز انجام گرفته، میانگین نگرش منفی مردم کشور به مواد مخدر 72.6 درصد است، اما متاسفانه نگرش مردم کرمان نسبت به مواد مخدر 34.5 درصد و حدود 50 درصد پایین‌تر از میانگین کشوری است.
وی ادامه داد: در کشور 26.8 درصد از مردم نگرش بینابین به مواد مخدر دارند و این رقم در کرمان 61 درصد است؛ ضمن این‌که در کشور تنها 0.6 درصد از مردم نگرش مثبت به مواد مخدر دارند و این رقم در کرمان 3.8 درصد است.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان بیان کرد: هم‌چنین در آخرین شیوع‌شناسی که توسط جهاد دانشگاهی انجام شده، کرمان با 4.7 درصد در میزان شیوع مصرف مواد مخدر رتبه‌ی اول کشور را داراست و پس از کرمان، استان مازندران با 3.9 درصد رتبه‌ی دوم است که باز هم تفاوت معناداری بین استان اول و دوم شاهد هستیم.
چناریان به کاهش سن اعتیاد و رسیدن آن به 18 تا 21 سال اشاره کرد و گفت: اعتیاد در بین گروه‌های دانش‌آموزی و دانشجویی رو به افزایش است و این اقشار به استفاده از داروهای کدوئین‌دار و ترامادول تمایل زیادی دارند.
وی با بیان این‌که در استان کرمان 540 نقطه‌ی آلوده به مواد مخدر وجود دارد، گفت: متاسفانه از این تعداد، 130 نقطه‌ی آلوده به مواد مخدر در حوزه‌ی شهرستان کرمان است.
چناریان به افزایش گرایش به استفاده از مواد مخدر شیشه و روان‌گردان‌ها در جوامع زنان، دانشجویان و دانش‌آموزان اشاره کرد و با بیان این‌که در این رابطه میانگین کشوری 9 درصد است، گفت: در مصرف مواد مخدر صنعتی، استان کرمان از میانگین کشوری پایین‌تر است، اما در مصرف مواد مخدر سنتی و کدوئین‌ها، استان کرمان بالاتر از میانگین کشوری است.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان افزود: گرایش به خُرده‌فروشی و حمل مواد مخدر نیز افزایش یافته و از 13 هزار زندانی استان کرمان، 8300 نفر در رابطه با مواد مخدر دستگیر شده‌اند.
چناریان آمار معتادان وابسته در کشور را یک میلیون و 200 هزار نفر دانست و گفت: از این تعداد، 110 تا 120 هزار نفر معادل 10 درصد در استان کرمان هستند.
وی افزود: از نظر کشف مواد مخدر نیز استان کرمان در رتبه‌ی اول کشور قرار دارد؛ اما آن‌چه که نگران‌کننده است، کشف مواد مخدر صنعتی است که امسال نسبت به سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است؛ ضمن این‌که آمار کشف مواد مخدر صنعتی در سیستان و بلوچستان نیز 130 درصد افزایش داشته است.
چناریان ادامه داد: امسال 52 کیلوگرم شیشه در کرمان کشف شده است.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان بیان کرد: شیوع بیماری‌های خاص از جمله ایدز و هپاتیت نیز در بین معتادان رو به افزایش است که دلیل اصلی آن، وجود معتادان پرخطر زن است.
چناریان افزود: در استان کرمان از 110 هزار نفر معتاد، 8000 نفر معتاد پرخطر هستند که 550 نفر از این تعداد را زنان تشکیل می‌دهند.
وی از راه‌اندازی مرکز نگه‌داری ماده 16 برای سامان‌دهی معتادان زن و کاهش آسیب‌های اجتماعی در هفته‌ی گذشته خبر داد و گفت: در مرحله‌ی اول دستگیری، 40 نفر از زنان معتاد پرخطر به مرکز هدایت شدند که در پایش اولیه، از هر 10 نفر، سه نفر مبتلا به ایدز بودند.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان استفاده از قلیان، سیگار و مشروبات الکلی را دروازه‌ی ورود به مواد مخدر دانست و از افزایش مصرف این نوع مواد در بین دانشجویان و دانش‌آموزان خبر داد.
چناریان با بیان این‌که در حوزه‌ی فرهنگ‌سازی، اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی کوتاهی کرده‌ایم، گفت: متاسفانه به دلیل کوتاهی در حوزه‌ی فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی، شاهد افزایش مصرف مواد مخدر در جامعه هستیم.
وی بر توجه به زنان آسیب‌دیده و حمایت و صیانت از آن‌ها تاکید کرد و گفت: زنانی که در مرکز ماده 16 نگه‌داری می‌شوند، درخواست دارند در همین مرکز سرپناهی داشته باشند و کار کنند، اما دوباره در جامعه رها نشوند.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان از وجود 400 مرکز درمانی بخش خصوصی در استان کرمان خبر داد و گفت: متاسفانه این مراکز به‌دلیل کیفیت پایین ارایه‌ی خدمات و هزینه‌ی بالا، مورد استقبال قرار نگرفته‌اند.
چناریان افزود: هم‌اکنون، حدود 60 هزار نفر از معتادان در این تعداد مرکز درمانی بخش خصوصی تحت پوشش قرار گرفته‌اند.
وی به کامل نبودن چرخه‌ی پس از درمان و اشتغال‌زایی معتادان درمان‌یافته نیز اشاره کرد و گفت: تاکنون، حدود 4500 نفر از معتادان پرخطر مرد در مراکز ماده 16 درمان شده‌اند، اما به این دلیل که در حوزه‌ی توانمندسازی و اشتغال‌زایی، کاری برای آن‌ها انجام نشده، اقدامات درمانی هم موثر نبوده است.
چناریان به ورود خیران در این رابطه تاکید کرد و گفت: برخی از این افراد، دارای شغل و حرفه‌های مختلفی هستند که با کم‌ترین سرمایه‌ای می‌توانند برای خود شغل ایجاد کنند و بار دیگر به زندگی برگردند.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان به فعالیت‌های مختلف اقتصادی، عمرانی و فرهنگی در استان کرمان اشاره و تصریح کرد: اگر این فعالیت‌ها در حوزه‌های مختلف اقتصادی، عمرانی و فرهنگی، دارای پیوست اجتماعی نباشند، خدمتی نکرده‌ایم.
چناریان در ادامه، خواستار هم‌کاری شورای اسلامی و شهرداری کرمان برای راه‌اندازی گرم‌خانه در سه‌چهار نقطه‌ی شهر کرمان شد.
وی هم‌چنین بر استفاده از فضاهای تبلیغاتی شهرداری برای اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی مردم و فعالیت‌های آموزشی نیز تاکید کرد.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان کرمان هم‌چنین با بیان این‌که اکنون 271 نفر از معتادانی که به جامعه برگشته‌اند، به فعال‌ترین و باانگیزه‌ترین آدم‌ها تبدیل شده‌اند، گفت: اگر در زمینه‌ی اشتغال‌زایی این افراد اقدماتی انجام گیرد، بی‌شک می‌توانند به افراد مؤثری در جامعه تبدیل شوند.
در ادامه، اعضای شورای اسلامی شهر کرمان نیز در این رابطه به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.
کمال جوانمرد عضو شورای اسلامی شهر کرمان با بیان این‌که اگر گرایش به مصرف مواد مخدر را به مصرف مواد مخدر اضافه کنیم، یک تراژدی و سونامی اعتیاد را مشاهده خواهیم کرد، بر پیش‌گیری از این آسیب اجتماعی تاکید کرد و گفت: وقف، باید نیازهای کشور را برآورده کند؛ بنابراین، وقف و خیران، باید به این سمت سوق داده شوند.
وی به بودجه‌ی شورای مبارزه با مواد مخدر در زمینه‌ی ورزش نیز اشاره کرد و گفت: در صورتی که این بودجه را بتوانیم در بخش ساخت‌و‌ساز فضاهای ورزشی هزینه کنیم، شورای شهر و شهرداری می‌تواند زمین رایگان در اختیار بگذارد تا در نسبت به ساخت فضاهای ورزشی اقدام شود.
سعید گیلانی عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان هم به استفاده از تجربیات دیگر کشورها از جمله کشور چین در پیش‌گیری از اعتیاد تاکید کرد.
منصور ایرانمنش دیگر عضو شورای اسلامی شهر کرمان هم به موضوع آموزش و آگاه‌سازی اشاره کرد و گفت: باید آموزش‌ها در رابطه با پیش‌گیری از آسیب اجتماعی اعتیاد، در مدارس و دانشگاه‌ها پررنگ‌تر باشد.
وی بر استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد در این زمینه نیز تاکید کرد.
علی منصوری عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان هم آمار ارایه‌شده از سوی دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر را تکان‌دهنده دانست و از آمادگی شورای اسلامی شهر کرمان برای هم‌کاری با شورای مبارزه با مواد مخدر خبر داد و گفت: باید با تشکیل کارگروهی با حضور برخی از اعضای شورای اسلامی شهر کرمان و شورای مبارزه با مواد مخدر استان، به‌صورت کاربردی در این زمینه تلاش کنیم.
یوسف جعفری عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان هم بر نظارت پس از درمان تاکید کرد و گفت: معتادانی که در مراکز مختلف درمان می‌شوند، باید پس از درمان تحت نظارت باشند تا دوباره آلوده نشوند.
محمد ربانی دیگر عضو شورای اسلامی شهر کرمان هم به فرمایشات امام خمینی (رحمت‌الله‌علیه) در رابطه با نجات معتادان اشاره کرد و گفت: امام خمینی (رحمت‌الله‌علیه) می‌فرمایند؛ «معتاد یک بیمار است» و در جای دیگر می‌فرمایند؛ «نجات معتاد، نجات اسلام است.»
وی افزود: به‌رغم تاکید امام خمینی (رحمت‌الله‌علیه) مبنی بر این‌که فرد معتاد، یک بیمار است؛ اما در جامعه‌ی ما به معتاد، به‌عنوان یک مجرم نگاه می‌شود.
ربانی هم‌چنین بر ارایه‌ی آموزش و آگاه‌سازی در رابطه با معضل اعتیاد و مواد مخدر از مهدهای کودک و مدارس ابتدایی تاکید کرد.
فتح‌الله مؤیدی عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان نیز به هزینه‌ی بالای مراکز درمانی اعتیاد بخش خصوصی اشاره و تصریح کرد: متاسفانه به‌دلیل دید کاسب‌کارانه‌ی برخی از این مراکز، هزینه‌ی این مراکز بالا و کیفیت ارایه‌ی خدمات آن‌ها پایین است.
علی‌اکبر مشرفی رییس شورای اسلامی شهر کرمان هم با بیان این‌که برای مقابله با مواد مخدر و پیش‌گیری از اعتیاد، باید نگاه جامع داشته باشیم، گفت: نمی‌توانیم موضوع را به شهر خودمان محدود و مساله را حل کنیم.
وی به 37 سال مبارزه و مقابله با مواد مخدر اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد به‌رغم تمام تلاش‌ها و شهدایی که در این عرصه داده‌ایم، در مقابله با مواد مخدر موفق نبوده‌ایم.
مشرفی با بیان این‌که تکرار سیاست‌های گذشته در رابطه با مقابله با مواد مخدر درست نیست، تاکید کرد: باید در سیاست‌های کلی در رابطه با مواد مخدر تجدید نظر کنیم.
زهرا لری عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان هم با انتقاد از دستگاه‌های مختلفی که در زمینه‌ی مقابله با آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد فعال هستند، گفت: دستگاه‌های مختلفی از جمله بهزیستی، بیش‌ترین اعتبار را در رابطه با مقابله با آسیب اجتماعی اعتیاد می‌گیرند، اما شاهد خروجی قابل توجهی نیستیم.
وی با بیان این‌که در رابطه با مقابله با آسیب‌های اجتماعی، همواره با کلمات بازی می‌شود، تصریح کرد: سند کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی، مدتی است تهیه شده، اما این سند اجرا نمی‌شود و هر روز فقط ادبیات، ویراستاری و نوع نگارش آن‌را عوض می‌کنند.
لری هم‌چنین گفت: وقتی سرپرست یک خانواده به‌دلیل قاچاق مواد مخدر و یا اعتیاد به زندان می‌افتد، خانواده‌ی او با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند و تبعات اجتماعی دیگری نیز دربر دارد؛ بنابراین، ستاد دیه باید در حمایت از این خانواده‌ها فعال‌تر شود.
وی بر ورود بخش خصوصی در این حوزه نیز تاکید کرد و گفت: بخش خصوصی هرجا ورود کرده، موفق بوده است؛ بنابراین، باید در حوزه‌ی پیش‌گیری از اعتیاد نیز از بخش خصوصی و خیران بخواهیم ورود کنند.
لری به وجود متکدیان در شهر کرمان هم اشاره کرد و تصریح کرد: حدود 300 متکدی در شهر کرمان وجود دارد، اما به‌دلیل عدم هم‌کاری دستگاه‌های مربوط، هنوز موفق نشدیم این تعداد متکدی را سامان‌دهی کنیم.
وی افزود: جالب این‌جاست که قانون در این زمینه همه‌چیز را مشخص کرده، اما دستگاهی که باید متکدیان را پایش کند و حتی برای نگه‌داری گروهی از آن‌ها، مکان در اختیار دارد، به وظیفه‌ی خود به درستی عمل نمی‌کند.
مهنوش مؤمنی دیگر عضو شورای اسلامی شهر کرمان هم با بیان این‌که راه دوبار رفته را آزمودن خطاست، به سیاست‌های گذشته در مقابله با مواد مخدر و پیش‌گیری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: پیکره‌ی شخصیتی انسان، از یک تا پنج سالگی شکل می‌گیرد؛ بنابراین، باید آموزش‌ها در حوزه‌ی مقابله با مواد مخدر و معضل اعتیاد را از این سنین شروع کرد.
وی هم‌چنین بیان کرد: در شهر کرمان بیش از 200 مرکز ترک اعتیاد و کم‌تر از 100 زمین ورزشی داریم که به نظر می‌رسد باید سرمایه‌گذاری‌ها را به سمت زمین‌های ورزشی سوق دهیم.
صدیقه زاهدی دیگر عضو شورای اسلامی شهر کرمان هم با بیان این‌که توجه به مسایل اجتماعی، موجب کاهش معضلات اجتماعی می‌شود، بر حل معضل بی‌کاری تاکید کرد و گفت: برای حل مشکل بی‌کاری، باید به فنی و حرفه‌ای بیش‌تر توجه کرد.
زهرا ایرانمنش عضو دیگر شورای اسلامی شهر کرمان نیز بر حضور کارشناسان شورای مبارزه با مواد مخدر در دانشگاه‌ها تاکید کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *